vrijdag 26 oktober 2012

Ibrahim Tatlises'in Çiğ köftesi

Ingrediënten (5 personen)
 · 500 gram yagsiz kiyma ! Kiymanin makineden en az uc kez cekilmesi gerekiyor.
· 600 gram ince bulgur ! ince ve kepekli olmasi lazimdir
· 200 gram kirmizi biber
· Karabiber, tarcin ve diger baharatlar cig koftenin azligina/cokluguna gore baharatlarin miktarlari ayarlanir.
· Taze maydanoz, sogan ve nane. Bunlar da kiyma miktarina gore ayarlanmalidir.
· Bir buyukce kuru sogan, iki uc bas sarmisak.
· 150 gram salca.
· Biber salcasi. Cig kofteye lezzetini veren biber salcasi da kiyma miktarina gore ayarlanmalidir.

Bereidingswijze
Kiyma, buyukce bir tepsinin icine konulur. Biber, baharatlar, tuz, bir bas soganla birlikte sarimsak d ince ince dogranarak tepsiye konulur. Bir miktar su alinarak yogrulmaya baslanir. En az 10 dakika surecek olan yogurma isleminde baharatlar ve sogan iyice karistirilmis olur.

Tekrar bir miktar su alindiktan sonra yavas yavas bulgur eklenmeye baslanir. Bulgurun tamami ilave edildikten sonra tekrar yogrulmaya devam edilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardir. Yogurma islemine kesinlikle ara verilmemesi gerekir. Aksi halde cig kofte siser ve lezzeti azalir. 30 dakika araliksiz yogrulduktan sonra tadina bakilir. Tuz, biber, baharat eksikligi varsa, onlar ilave edilir.

Yogrulan kofte, tepsinin bir kenarina toplanir. Bir miktar salca, kara biber ve biber salcasi sulandirilarak ezilir ve kiymaya karistirilir. Tekrar yogurulmaya baslanir. Kiyma, avuc icinde adeta sakiz gibi oluncaya kadar yogurulmaya devam edilir.

Daha onceden cok ince bir sekilde dogranmis olan yesil sogan, nane ve maydanoz normal bir tabakmiktarinda kiymaya eklenir. Biuraz su alindiktan sonra 3 dakika karistirilir ve yogrulur. Cig kofte artik istenen kivama gelmistir. Son olarak bir avuc su uzerine serpilir.

Tepsideki cig koftenin cevresine marul, turp, domates ve tursu konulur. Cig kofte, ayranla birlikte yenildigi zaman daha lezzet verir. Ayrica sac ekmegiyle yenilen cig koftenin de tadina doyum olmaz. Hazirlanan cig kofte 5 dakikadan fazla bekletilmeden yenilmelidir. Aksi halde bulgur kisa surede siser ve koftenin lezzeti azalir.
Afiyet olsun

Geen opmerkingen: