donderdag 19 oktober 2006

Albanese deegspecialiteit Laknur Böreyi



Ingrediënten

Deeg:

  • 1 glas water
  • 500 gram meel
  • 1 ei
  • 50 ml. zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout

Vulling:

  • 4 gekookte aardappels
  • 1 prei (fijngesneden)
  • 250 gram rundergehakt (bakken met margarine)
  • 1 geraspte tomaat
  • zout, rood paprikapoeder, zwarte peper
  • nootmuskaat
  • sambal
  • tomatenpuree

Bovenlaag:

  • 1 ei
  • 1 glas yoghurt met een scheutje zonnebloemolie
  • zout
  • sesamzaden

Bereidingswijze

Doe in een kom meel, 1 ei, 50 ml. zonnebloemolie, water en een snufje zout. Kneed het geheel goed door. En laat het één uur rijzen.

Kook de aardappelen. Snijd de prei heel fijn in stukken en begin vervolgens het gehakt te bakken. Voeg bij het gehakt de prei- snippers, geraspte tomaat, sambal, tomatenpuree en de kruiden toe.

Schil en snijd de aardappels heel fijn. Als ze lauw zijn bestrooi je de aardappels met nootmuskaat.

Haal het deeg te voorschijn en verdeel het deeg in 16 kleine stukjes.

Volgens origineel recept dien je 16 lagen deeg te hebben, zelf was ik met 10
lagen tevreden ;)

Maak kleine ronde deeg lagen en vet ze in met zonnebloemolie op de laatste laag na.

Zodra je bij de achtste laag bent

( ik op de vijfde :) )

bestrooi je de onder en bovenkant met meel.

Met een deegroller maak je van die 8 deeglagen ter grootte van je ronde bakplaat één ronde onderlaag. Prik vervolgens met je vork de deeg laag in om het luchtig te maken. Vervolgens vul je deze deeglaag met aardappels en gehakt-preivulling.

Daarna op zelfde wijze bereid je de boven deeglaag. Deze acht deeglagen mogen bovenop de aardappel- & gehakt-preivulling.

We zijn nu bij de bovenlaag beland: kluts het ei met yoghurt, een scheutje zonnebloemolie en een snufje zout. Bestrijk de yoghurtsaus over de Laknur Börek en bestrooi het met sesamzaden (geheel naar eigen smaak).

In een voorverwarmde oven van 220 graden C. bak je de Laknur Börek in 30 minuten goudbruin.

Geen opmerkingen: