vrijdag 26 oktober 2012

Boza


Ingrediënten

  • 2 bardak bulgur
  • 2 kahve fincani pirinc
  • 2,5 corba kasigi un
  • 1/2 bardak yoghurt
  • 1 tatli kasigi kuru maya
  • 1 kibrit kutusu yas maya
  • 1 paket vanilya
  • 3 bardak toz seker
  • Tarcin
Bereidingswijze
Bulgur ve pirinç bir gece öncesinden büyük bir tencereye koyulur ve bol su ile ıslatılır (yaklaşık 12-13 bardak). Ertesi gün de iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mutfak robotunda iyice çekilir ve daha sonra ince süzgeçten geçirilir. Süzgecin üzerinde kalan bulgur tekrar tencereye koyulur ve üzeri 1cm geçinceye kadar su eklenir (yaklaşık 6 bardak) ve iyice eriyinceye kadar pişirilir. Ateşten alındıktan sonra tekrar süzgeçten geçirilir ve buzdolabına soğumaya bırakılır.

Başka bir kapta un ve yaklaşık 3/4 bardak suyu kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ateşten alıp içine yarım bardak şeker koyup eritinceye kadar karıştırın. Soğuduktan sonra karışımın içine yarım bardak yoğurdu ekleyin.

Mayayı çeyrek bardak suda ezip 5-10 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda en az yarım saat mayalanmasını bekleyin.

Bulgur ezmesinin içine mayalı karışımı, şekerin geri kalanını ve vanilyayı ekleyin. Tencerenin ağzını kapatarak 15-20 derecelik ılık bir yerde arasıra karıştırarak 2-3 gün bekletin. Karışım göz göz hale geldiğinde boza olmuş demektir. Daha sonra boza serin bir yere alınır.

İsteğe bağlı olarak üzerine leblebi ve tarçın ilave edilerek servis yapılır.

Afiyet olsun!

Geen opmerkingen: