woensdag 10 april 2013

Gözleme




Hier zijn vier klassieke versies van Gözleme in het Nederlands, elk met zijn eigen vulling. Ze gebruiken hetzelfde deegrecept, maar hebben andere vullingen:


Basisrecept Gözleme Deeg

Ingrediënten (voor ± 4 stuks):

  • 300 g bloem

  • 150 ml lauwwarm water

  • 1 tl zout

  • 2 el olijfolie

Bereiding:

  1. Meng bloem, zout, water en olie tot een soepel deeg.

  2. Kneed 8–10 minuten.

  3. Laat 30 minuten rusten onder een doek.

  4. Verdeel in 4 ballen, rol dun uit tot ovale lappen.

  5. Vul met een van onderstaande vullingen en vouw dicht.

  6. Bak in droge pan 2–3 min per kant. Bestrijk eventueel met boter.


 1. Gözleme met Spinazie & Witte Kaas (Klasieker)

Vulling:

  • 200 g verse spinazie (kort gebakken, goed uitgelekt)

  • 150 g witte kaas (feta of beyaz peynir), verkruimeld

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • Zwarte peper

  • Eventueel: fijngehakte peterselie

Meng alles en verdeel over het deeg.


 2. Gözleme met Gehakt (Kıymalı)

Vulling:

  • 200 g rundergehakt

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 el tomatenpuree

  • Zout, peper, pul biber (chilivlokken)

  • Eventueel: beetje fijngehakte peterselie

Bak ui en gehakt rul in een pan, voeg kruiden en tomatenpuree toe. Laat afkoelen voor gebruik.


 3. Gözleme met Aardappel (Patatesli)

Vulling:

  • 2 middelgrote aardappels, gekookt en geprakt

  • 1 kleine ui, gesnipperd

  • 1 el olijfolie

  • 1 tl paprikapoeder

  • Zout, peper

Fruit de ui in olie, meng met de aardappel en breng op smaak.


 4. Gözleme met Champignons & Kaas

Vulling:

  • 200 g champignons, fijngesneden

  • 1 kleine ui, gesnipperd

  • 1 el boter of olie

  • 100 g geraspte kaas (kasar of mozzarella)

  • Peper en eventueel tijm of oregano

Bak de ui en champignons tot het vocht verdampt is. Laat afkoelen en meng met de kaas.


Geen opmerkingen: