woensdag 10 april 2013

Cezerye




Hier zijn twee versies van het recept voor Cezerye: een klassieke versie met suiker én een gezondere variant met dadels in plaats van geraffineerde suiker.


1. Klassieke Cezerye (met suiker)

Ingrediënten:

  • 500 g geraspte wortel

  • 300 g kristalsuiker

  • 100 g gehakte walnoten of pistachenoten

  • 1 tl kaneel (optioneel)

  • 1 el boter (optioneel, voor glans)

  • Geraspte kokos om te bestrooien

  • 1 tl citroensap (voorkomt kristalliseren)

Bereiding:

  1. Laat de geraspte wortels in een pan zacht worden (±15 min) met een beetje water of stoom.

  2. Voeg de suiker en citroensap toe. Laat het geheel op middelhoog vuur inkoken (±20–25 min), tot het dik en stroperig wordt. Roer regelmatig.

  3. Voeg de noten en kaneel toe. Meng goed.

  4. Giet het mengsel in een met bakpapier beklede schaal en druk plat.

  5. Laat volledig afkoelen en opstijven.

  6. Snijd in blokjes of reepjes en rol in kokos.


2. Gezonde Cezerye (zonder suiker, met dadels)

Ingrediënten:

  • 500 g geraspte wortel

  • 200 g zachte dadels (ontpit)

  • 100 g walnoten of pistachenoten

  • 1 tl kaneel of kardemom (optioneel)

  • 1 el kokosolie of boter (optioneel)

  • Geraspte kokos om te bestrooien

Bereiding:

  1. Stoof de wortels in een pan op laag vuur tot ze zacht zijn (±15 min).

  2. Week de dadels 10 minuten in heet water, giet af en pureer.

  3. Voeg de dadelpuree toe aan de gestoofde wortels en roer tot een stevige massa ontstaat.

  4. Voeg noten en specerijen toe. Meng goed.

  5. Druk het mengsel in een kleine schaal met bakpapier. Laat minimaal 1 uur opstijven (koelkast).

  6. Snijd in stukjes en rol in kokos.


Geen opmerkingen: